گروه کاربران گنو/لینوکس کرمان

پرسش‌های متداول

ما متوجه‌ایم که پیوستن به یک گروه اجتماعی جدید ممکنه کمی تشویش به همراه داشته باشه، بنابراین در زیر اطلاعاتی رو جمع‌آوری کرده‌ایم که می‌تونه شما رو از نظر ذهنی برای اولین حضورتون در لاگ آماده کنه.


لینوکس چیه؟

«گنو/لینوکس»، یک سیستم‌عامل آزاد است. شرکت‌ها و گروه‌های زیادی در سراسر دنیا نسخهٔ خاص خودشون از این سیستم‌عامل رو با میزکار و برنامه‌های متفاوت از یکدیگر منتشر می‌کنند که به این نسخه‌ها توزیع (به انگلیسی: Distribution یا کوتاه‌تر: Distro) گفته می‌شه. از معروف‌ترین‌ها می‌شه به توزیع‌های خانواده دبیان (مانند خود دبیان، اوبونتو، المنتری)، خانوادهٔ فدورا (فدورا، ردهت تجاری، راکی)، خانوادهٔ آرچ‌لینوکس (آرچ‌لینوکس، اِندِوِر، مانجارو) و اوپن‌سوزه (اوپن‌سوزه، تامبل‌وید) اشاره کرد. از بین همهٔ این‌ها اوبونتو شاید محبوب‌تر باشه و نقطه آغاز خیلی از ما هم بوده.

لاگ چیه، شما کی هستید و چه‌کاری می‌کنید؟

لاگ (به انگلیسی: LUG) با حرف اول واژه‌های عبارت Linux Users Group (ترجمه: گروه کاربران لینوکس) ساخته شده. ما گروهی غیردولتی و غیرانتفاعی هستیم که نشست‌ها و گفتگوهایی رو ترتیب می‌دیم و اگر فرصتش پیش بیاد رویدادهایی اجتماعی رو برگزار می‌کنیم. اهداف لاگ از این قراره:
     - فراهم آوردن این امکان برای کاربران در هر سن و با هر زمینه‌ای تا با دیگر کاربران سیستم‌عامل گنو/لینوکس و نرم‌افزارهای آزاد ارتباط بگیرند.
     - به‌وجود آوردن بستری برای پشتیبانی محلی که کاربران بتوانند پرسش‌های خود را مطرح کنند.
     - ارائه پشتیبانی، کمک به پیشرفت و دفاع از افراد و شرکت‌ها و صنایع محلی که در بستر سیستم‌عامل گنو/لینوکس و نرم‌افزارهای آزاد و یا در پیاده‌سازی آن فعالیت می‌کنند.
     - برگزاری و پشتیبانی از رویدادهای اجتماعی محلی با هدف ارتقای دانش و معرفی ابزارهای مرتبط
     - ساده‌سازی دسترسی به منابع آموزشی و در صورت امکان آموزش کاربران برای استفاده از سیستم‌عامل گنو/لینوکس و نرم‌افزارهای آزاد
     - معرفی فرصت‌های شغلی و کمک به گسترش بازار کار محلی برای کاربران سیستم‌عامل گنو/لینوکس و نرم‌افزارهای آزاد


در نشست‌های لاگ درباره چی بحث می‌شه؟

هر چیزی! مرور آخرین رویداد‌های دنیای IT؛ مشاجره‌های همیشگی بین کاربران Emacs و Vim؛ پی‌گیری اخبار پنگوئن‌ها و... . اما معمولاً ارائه‌های فنی و کارگاه‌های آموزشی محتوای اصلی نشست‌های لاگ است.


چرا باید به لاگ بپیوندم؟

برای پیدا کردن دوستانی جدید؛ یاد گرفتن از افرادی که در زمینه‌هایی تخصص دارند؛ هم‌چنین حضورتون در لاگ شما رو با حوزه‌های کاری مختلف آشنا می‌کنه و ارتباط‌هایی که پیدا می‌کنید، در آینده می‌تونه بهتون کمک کنه.


چطور می‌تونم عضو لاگ بشم؟

ما سیستم عضویت رسمی یا چنین چیزی نداریم! اگر دوست دارید که قاطی موضوع بشید، به نشست‌های لاگ بیایید، اخبار لاگ رو از کانال تلگرام دنبال کنید و راه آگاه شدن از رویدادها و زمان برگزاری نشست‌ها پیوستن به خبرنامه لاگ است. به برگه خانه برگردید و نشانی رایانامه‌تون رو در سامانه ثبت کنید. برای نشست‌های آینده خبرتون می‌کنیم (:


چقدر لینوکس باید بلد باشم تا بتونم در نشست‌ها شرکت کنم؟

پاسخ می‌تونه «مطلقا هیچی» باشه! افرادی که در نشست‌های لاگ شرکت می‌کنند، طیف گسترده‌ای رو در بر می‌گیرند: از کاربرهای تازه‌کار گنو/لینوکس گرفته تا باتجربه‌ترها و حتی متنفرهای از گنو/لینوکس! آغوش لاگ به روی همه بازه.


من کاربر لینوکس نیستم، بیام؟

بله حتماً، ما به همهٔ افرادی که دوست دارند در مورد گنو/لینوکس بیش‌تر بدونند، خوش‌آمد می‌گیم. هیچ منعی برای حضور کاربران دیگر سیستم‌عامل‌ها (مانند ویندوز، مک، خانوادهٔ BSD) در نشست‌های لاگ وجود نداره. چه خوب که حتی با دستگاه‌های ویندوزی و... خودتون شرکت کنید. خیلی از بحث‌ها مستقل از پلتفرم و هم‌پوشان هستند.


چند نفر در نشست‌های لاگ شرکت می‌کنند؟

متغیره، اما دست‌کم ۸ تا ۱۰ نفر حضور خواهند داشت.


لاگ چند سال قدمت داره؟

دی‌ماه ۹۷ که سپری شد، لاگ شش ساله شد. تاریخچهٔ لاگ رو از این پیوند و گزارش اولین نشست لاگ در دی‌ماه ۹۱ رو از این پیوند بخونید. فعالیت‌های گذشته لاگ تا پیش از سال ۹۵ رو می‌تونید از این آرشیو ببینید. فعالیت‌های اخیر لاگ در وبلاگ گزارش می‌شه.


آیا باید لپ‌تاپ همراهم بیارم؟

نه لزوماً، اما برخی اعضا ترجیح می‌دهند که لپ‌تاپ، تبلت، اسمارت‌فون و... همراه‌شون داشته باشند. شاید شما بخواهید کامپیوتر رومیزی خودتون رو بیارید، جالب هم خواهد بود!


با نصب لینوکس مشکل دارم، آیا می‌تونید کمک کنید؟

احتمالاً بله. معمولا قبل یا بعد از برگزاری نشست‌های لاگ وقت آزاد داریم که برای چنین کارهایی اختصاص می‌دیم. می‌تونید دستگاه‌تون رو همراه با خود به نشست بیارید و درخواست کمک کنید.


آیا لاگ‌های دیگری هم در استان وجود دارند؟

دانشگاه باهنر کرمان یک انجمن گنو/لینوکس داره. اگر دانشجوی این دانشگاه هستید می‌تونید به دفتر این انجمن مراجعه کنید یا به کانال تلگرام‌شون در نشانی t.me/laukchan سر بزنید.
💕 اگر گروه‌های گنو/لینوکس فعال دیگری در استان می‌شناسید، لطفا ما رو نیز مطلع کنید تا این بخش رو به‌روز کنیم.


برنامه

از کجا آغاز کنم؟

ویکی فارسی اوبونتو برای آشنا شدن با گنو/لینوکس جای خوبیه. روی یوتوب که چیزهای زیادی پیدا خواهید کرد. اگر ترجیح می‌دید با کتاب آغاز کنید، کتاب‌هایی نیز به فارسی منتشر شده است. شاید ساده‌تر باشه که با راهنماهای کوچک (Tutorials) روی وب آغاز کنید!


چطور می‌تونم در لینوکس ماهر بشم؟

نسخهٔ مشخص «ماهر شدن» وجود نداره، اما شاید دنبال‌کردن سرفصل‌های LPIC ، یادگرفتن اسکریپت‌نویسی بش و همین‌طور زبان برنامه‌نویسی پایتون شما رو در مسیر درست قرار بده. یادگیری در سطح LPIC (نه صرفا داشتن مدرکش) می‌تونه براتون حتی موقعیت‌های خوب شغلی فراهم کنه! عمدهٔ سرورهای دنیا که بستر ارائه سرویس‌های اینترنتی‌اند، گنو/لینوکسی‌اند و به افرادی که این سرورها رو مدیریت می‌کنند «سیس‌ادمین لینوکس (Linux System Administrator)» گفته می‌شه. دانش‌تون رو اگر تا سطح سیس‌ادمین بالا ببرید، براتون رزومه خواهد شد که می‌تونید باهاش کار هم پیدا کنید.


نه‌تنها علاقه‌مندم، بلکه می‌خوام مشارکت فعال داشته باشم

اوه، چه عالی! دست هر دوستی که بخواد کمکی داشته باشه، به گرمی فشرده است. اگر خودتون پیشنهادی دارید، با ما در تماس باشید. برخی از فعالیت‌هایی که می‌تونید در اون‌ها مشارکت کنید: برگزاری و ساماندهی نشست‌های لاگ، ارائه سخنرانی، نوشتن گزارش نشست‌ها و مقاله‌های بلاگ، توسعهٔ ویکی و... . یادتون باشه که لاگ چیزی است که شما می‌سازید.



در بالا پرسش‌گر فرضی از واژهٔ لینوکس استفاده می‌کند و در پاسخ‌ها از ترکیب گنو/لینوکس استفاده شده است. اگر می‌پرسید «بالاخره لینوکس یا گنو/لینوکس؟»، پیشنهاد می‌شود مقالهٔ «لینوکس و پروژه گنو » را بخوانید. اما قبل از آن شاید بهتر باشد تاریخچه این ماجرا را بخوانید!
اگر پرسش‌ دیگری دارید، به نشانی رایانامهٔ ما، kermanlinuxusersgroup@gmail.com بفرستید.